De aankomende maanden is het volop genieten van kleurrijke landgoederen. Landschap Overijssel heeft met hulp van veel vrijwilligers ruim 230.000 bollen gepoot op Landgoed Soeslo, De Horte en de Eversberg. De eerste krokussen en sneeuwklokjes schieten al uit de grond.

Ze zijn typerend voor een landgoed: Stinzenplanten. Dit zijn bol-en knolgewassen die met de jaren verwilderen en in het voorjaar bloeien. Denk aan bekende soorten zoals sneeuwklokjes, bonte krokussen, bosanemonen en lelietjes-van-dalen, maar er zijn ook andere bijzondere soorten. Zo verschijnen er binnenkort verschillende soorten sterhyacinten op De Horte en in de Engelse tuin op de Eversberg. Op landgoed Soeslo zijn onder meer holwortel, vingerhelmbloem en knikkend vogelmelk aangeplant.

Voer voor bijen en vlinders

Vanaf de achttiende eeuw werden deze bolgewassen door Nederlandse landgoedeigenaren geïntroduceerd. Ze zorgen elk voorjaar voor een bloeiend plantenbed rondom kastelen en landhuizen. Zo bieden ze insecten als bijen, vlinders en zweefvliegen al vroeg in het jaar nectar. Dit maakt de planten niet alleen cultuurhistorisch maar ook ecologisch waardevol. Er is daarom met hulp van Tuinbaas Maarten Vos een plan gemaakt voor de terugkeer en introductie van verschillende soorten stinzenplanten op drie van onze terreinen.

Hulp van vrijwilligers

Afgelopen najaar gingen de bloembollen daadwerkelijk de grond in. Op de landgoederen De Horte, Soeslo en de Eversberg zijn in totaal ruim 230.000 bollen aangeplant. Zoveel bollen poten, dat redden we als Landschap Overijssel natuurlijk niet zonder heel veel helpende handen. Niet alleen de vaste vrijwilligersploegen hebben meerdere dagdelen bollen gepoot, maar ook de jongens van de praktijkschool de Maat zijn voor ons bezig geweest op Soeslo en De Horte. Op de Eversberg hebben de natuurwerkgroep de Regge en basisschool de Meander de klus geklaard. De Rotary Zwolle heeft op Soeslo heel wat bollen in de grond gekregen. "We hadden het niet gered zonder de hulp van al deze handen en willen iedereen die heeft geholpen dan ook bedanken", aldus adviseur Erfgoed Carin de Cloe.

NLDoet 16 maart

Voor wie nog een aandeel wil leveren aan al dit moois is er op 16 maart nog een laatste klus te klaren. In het kader van NLdoet worden op deze lentedag de laatste lelietjes-van-dalen op Soeslo in de grond gezet. Wil je ons helpen? Meld je dan aan via de knop.