Terug 12 km

Balkbrug: Toen & Nu

Balkbrug/Ommerschans: ons erfgoed in Overijssel

Het aloude 'groene hart' met haar voormalige kolonielanen in de dorpskern Balkbrug (gemeente Hardenberg) en het buurtschap Ommerschans (gemeente Ommen) kent een rijke geschiedenis. De natuurgebieden, waaronder Haardennen, staan onder beheer van Landschap Overijssel.

Startpunt (1): streekwinkel molen De Star aan De Omloop 16 in Balkbrug. Molen elke zaterdag van 10-16uur geopend (en als de wieken draaien). Startpunt (2): De Haar, 7701 PK Balkbrug. Rondwandeling 12km: volg vanaf keuzepunt A25 de rode pijl richting A23. Startpunt OV-reizigers in Balkbrug centrum. Er is een lijnbus vanaf NS station Zwolle en Coevorden / station Ommen. Volg vanaf de uitstap de paarse pijl naar keuzepunt A19 / infobord wandelnetwerk 'Balkbrug'.

Je volgt vanaf keuzepunt A12 het regionale wandelnetwerk. Markering (pijl: verschillende kleuren). Alternatief pad en/of inkorting (oranje lijn)).

 • 1
  Bezienswaardigheid

  Korenmolen De Star

  Historie molen de Star

  De molen aan de Koloniewijk, een zijwijk van kanaal 'De Dedemsvaart', is gebouwd in 1848. Vanaf de kruising Balkbrug had je toen zicht op de molen. Om graan te lossen kon men met een puntertje tot in de molen varen. In 1974 is de molen verplaatst naar de huidige locatie.

  Geschiedenis molen (link)

  Het Magazijn

  Het Magazijn is oorspronkelijk gebruikt als opslagplaats voor onderhoudsmaterialen voor kanaal 'De Dedemsvaart' en stond dichtbij de molen. Na het dempen van het kanaal is 'Het Magazijn" verplaatst naar de huidige locatie. Het Magazijn en korenmolen 'De Star' zijn industriële monumenten.

  Hedendaagse bedrijvigheid...

  Vrijwilligers van molen 'De Star' en hun vrienden houden de geschiedenis levend en organiseren regelmatig activiteiten! O.a. op de Nationale Molendag (in mei), Open Monumentendag (in september) en tijdens plaatselijke wandel- en fiets-evenementen.

  Openingstijden molen

  Streekproducten molenwinkel

  In principe is molen ' De Star' op elke zaterdag van 10 tot 16 uur geopend, zo ook het winkeltje in 'Het Magazijn' met streekproducten (meel / bakproducten, kaassoorten van 'De Weldaad' en droge worst van boerderij Uut 't Veld). Er is dan ook een (warme) consumptie mogelijk.

 • wandelknooppunt

  A12

 • 2
  Bezienswaardigheid

  Waterberging en 'De Belte'

  Aanleg waterberging

  November 2018: de gemeente Hardenberg heeft een stuk grond aangekocht naast de volkstuintjes ter grootte van ongeveer 2.750 vierkante meter. Hier werd een verdieping gemaakt zodat het overtollige water vanuit de wadi, via een nog aan te leggen waterafvoer, naar de nieuwe berging kan stromen.

  Begin 2019: deze waterberging werd tevens aangesloten op de nabijgelegen visvijver 'De Belte' zodat het daar overtollige water, ook naar de berging kan. Tevens wordt er een aansluiting gemaakt op de bestaande sloot halverwege het weiland en nabij korenmolen De Star.

  Lees meer

  Nieuw groengebied

  Naast de waterberging zijn nieuwe bomen en struiken aangeplant waardoor er een nieuw groengebied ontstaat. Het is dan ook mogelijk om langs de waterberging naar het pad om visvijver 'De Belte' te wandelen. Eind 2022; realisatie van een stuw aan de zuidkant van Balkbrug, nabij Veldzicht is afgerond.

  Ontstaan visvijver 'De Belte'

  De huidige visvijver 'De Belte' is eind jaren 60 ontstaan, dit is een zandafgraving waarbij het zand gebruikt is voor het dempen van het kanaal 'De Dedemsvaart'.

 • 3
  Bezienswaardigheid

  Beschermd dorpsgezicht

  Balkbrug vanaf de 19e eeuw

  Vroeger was dit gebied een onafzienbare vlakte met heide en in de lagere delen veenplassen. Voor de turfwinning werden in de 19e eeuw 'wijken' gegraven om het veen te ontwateren en gestoken turf af te voeren. Er ontstond bebouwing langs kanaal De Dedemsvaart in de voormalige gemeente Avereest.

  Eén van de drie belangrijke wegen die van het zuiden naar het noorden van ons land liep, moest vanwege de aanleg van kanaal De Dedemsvaart van een brug voorzien worden. Deze brug kreeg een speciale functie, namelijk een beweegbare balk; 'de balkbrug'. Zo komt het dorp aan zijn historische naam.

  Meer weten,, klik op de link.

  Voormalige gemeente Avereest

  Balkbrug, gezichtsbepalend

  Waarden beschermd dorpsgezicht: op 24 november 2011 is een gebied aan de zuidkant van Balkbrug aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Het beschermde gebied omvat het centrale, meest gave deel van de negentiende eeuwse, orthogonale veenontginningen in Ommerschans van de Maatschappij van Weldadigheid.

  Waarden 'Beschermd Balkbrug'

  Verbinding met de Ommerschans

  Komende vanaf de brug, in het vroegere hart van Balkbrug, ging men over Ommerweg richting buurtschap Ommerschans, Witharen naar Ommen. Op de foto: één van de vele 'wijken' die een verbinding had met het Kanaal 'De Dedemsvaart'. Er rest nu nog een gedeelte in het beschermd dorpsgezicht Balkbrug.

  Maak een tijdreis van 200 jaar

  Klik op de link '200 jaar topografie' en maak een tijdreis van 200 jaar door de Nederlandse kaart en de omgeving van de voormalige gemeente Avereest. Hedendaags, vanaf het jaar 2001, gemeente Hardenberg.

  200 jaar topografie

  Maatschappij van Weldadigheid

  Vanaf 1848 werd het graan gemalen door molen 'De Star' in Balkbrug, waarvoor Jan ten Kate een overeenkomst had getekend met de Maatschappij van Weldadigheid. Er werd grond afgestaan om doormiddel van een te graven kanaal vanaf de Ommerschans verbinding (zijkanaal) te maken met De Dedemsvaart.

  Geschiedenis komt tot leven...

  Kunstwerk symboliseert kanaal

  Kunstwerk Balkbrug (Vechtdalverbinding) 2021: De drukke N377 kruist Balkbrug in het hart. Dit ontwerp voorziet in een onderdoorgang voor het snelverkeer zodat de twee helften van het dorp weer beter met elkaar in verbinding komen. Het ontwerp (A&E architecten) symboliseert het voormalige kanaal.

  Lees meer
 • simpel-poi

  Halte Balkbrug, Coevorderweg

 • horeca

  Lunchroom bakkerij Oegema

  Lunchroom bakkerij Oegema: voor koffie, thee, gebak en/of eenvoudige lunch. Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 8 tot 18 uur. Op zaterdag: 8 tot 16 uur.

  Recente openingstijden
 • wandelknooppunt

  A19

 • wandelknooppunt

  A20

 • 4
  Bezienswaardigheid

  Oude speel-/kanovijver

  Toen: speel-/kanovijver

  Het Heuveltjesbosbad in Balkbrug werd in 1937 aangelegd als speel-/kanovijver in de bosrijke omgeving genaamd Heuvelenbosch. Een prachtplek voor een recreatieplas, annex kanovijver. Kijk even naar rechts (achter het rasterwerk) de diepte in, dan zie je nog iets van de contouren van toen. Foto: HVA.

  Recreatieplas vanaf 1950

  Het zwembad dat in de beginjaren 50 ontwikkelde zich als het Heuveltjesbosbad Balkbrug tot het prachtige, hedendaagse zwembad. In het jaar 2013-2015 werd het uitgeroepen als het mooiste zwembad van Nederland.

 • 5
  Bezienswaardigheid

  Voormalige trambaan

  Historie trambaan

  Waar je nu op loopt, een hoger gelegen recht (ruiter)pad, lag vroeger een trambaan (archieffoto's HVA). Er ging van 1905 een tram vanuit Balkbrug richting De Wijk/Meppel. Door de opkomst van de vrachtwagens werd rond 1947 de D.S.M. en de Spoorwegmaatschappij Balkbrug-Meppel opgeheven. Open de link.

  Met de Stoomtram naar ...
 • 6
  Bezienswaardigheid

  Turfwijken: Toen & Nu

  Toen: turf steken in de Ommermoer.

  Turfwijken Toen & Nu

  In vogelvlucht terug naar oude, historische wijken en de nog bestaande turfwijken en vaarten in de gemeente Avereest. Dankzij Baron Van Dedem is toen het kanaal De Dedemsvaart tot stand gekomen. Als gevolg hiervan moesten vele wijken worden gegraven om de gewonnen turf per schip af te voeren.

  Varend-Wijkend Verleden (link)

  Wijken in Balkbrug

  De Huizinger- en Haarwijk was 'toen' een van de vele kenmerkende wijken in het voormalige Schoutambt Avereest. (Westerhuizingerveld, den Huizen en de Haar, Oud-Avereest, Balkbrug, de Kolonie, den Kaat, den Oosterhuis, Strooiendorp.) Bron: boek Wijkend Verleden, hist. ver. Avereest.

  Lees meer over Huizingerwijk

  Film over turfsteken

  Vroeger werd er van hoogveen brandstof gemaakt: turf. Grote gebieden zijn in enkele eeuwen afgegraven. Zodra het veen was verdwenen, trokken de mensen verder een nieuw hoogveengebied in. De bovenste veenlaag, de bolster, is niet bruikbaar als brandstof. Eerst wordt deze laag er afgeschept...

  Bekijk de film Schooltv Turf
 • wandelknooppunt

  A27

 • wandelknooppunt

  A26

 • instructie

  Sla rechtsaf, ongemarkeerd pad

  Sla rechtsaf. (Je verlaat het wandelnetwerk.) Volg de ongemarkeerde, heuvelige paden tot op een fietspad bij brugje over de Huizingerwijk. Naar links weer de markering (pijl: verschillende kleuren) naar De Haar vervolgen.

 • 7
  Bezienswaardigheid

  Welkom in het Reestdal

  Welkom in het Reestdal

  'Het Reestdal' kent een grote variatie aan landschapselementen waaronder de natuurgebieden van Landschap Overijssel en Het Drentse Landschap. Je waant je op sommige plekken in een openluchttheater waar achter ieder doorkijkje iets moois valt te ontdekken in het coulissenlandschap.

  Beheer Landschap Overijssel

  Natuurlijk openluchttheater

  Afhankelijk door welk natuurgebied je loopt; stuifduinen waarop hoge naaldbomen, het gemengde (loof/naald)bos, heidevelden en glooiende essen. In het voorjaar een tapijt aan geel bloeiende hooilanden langs het sterk meanderende en voormalige hoogveenbeek en grensrivier de Reest.

  De Reest, vaak bedreigd

  Streekeigen landschap

  Streekeigen bomen en struiken zijn soorten die van nature of vanuit cultuurhistorisch perspectief in een gebied voorkomen. Doordat de soorten zich al eeuwenlang aan de omstandigheden hebben aangepast, zijn ze beter bestand tegen bijvoorbeeld vorstperiodes en ziektes. Klik op de link.

  Groen erfgoed: bomen/struiken
 • wandelknooppunt

  A25

 • 8
  Bezienswaardigheid

  De Haar - Toen en Nu

  Camping 't Reestdal, Toen & Nu

  De Haar en Westerhuizingerveld waren vroeger uitgestrekte, woeste gronden. Na verloop van tijd vestigden zich boeren in het gebied. Ze vormden samen een buur(t)schap en ontgonnen het land. Er kwamen kleine boerenbedrijven; zoals aan De Haar 5. Nu camping 't Reestdal en Reestdal Outdoor.

  Camping 't Reestdal & horeca Reestdal Outdoor

  Camping Si-Es-An, Toen & Nu

  Vroeger zag dit gebied er heel anders uit. De schaapherder doolde vanaf buurtschap Den Huizen - op het erf zie je nog een monumentale schaapskooi - over de Haardennen tot in het Westerhuizingerveld (richting 't Staphorsterbos). Tegenwoordig vormt Brasserie de Boerderij het hart van camping Si-Es-An.

  Streekproducten Reestdal

  De kok(s) van Brasserie de Boerderij werken graag met de smaakvolle streekproducten, ook vegetarisch, uit het Reestdal. Informeer er gerust naar.

  Camping Si-Es-An Brasserie de Boerderij Streekproducten Reestdal
 • horeca

  Brasserie,camping,B&B Si-Es-An

  Brasserie De Boerderij: voor koffie, thee, lunch of diner (streekproducten Reestdal) op het terrein van camping Si-Es-An in Balkbrug. Naast kamperen of het huren van een chalet is er ook een mogelijkheid tot B&B met hotelfunctie.

  Brasserie de Boerderij

  Routes Landschap Overijssel

  Start je vanaf camping Si-Es-An met één van de (app) rondwandelingen of fietstochten van Landschap Overijssel? Verlaat dan het campingterrein en begin een route bij dit bord (foto) bij wandelkeuzepunt A25 aan De Haar 7.

  Routes Landschap Overijssel
 • wandelknooppunt

  A23

 • 9
  Bezienswaardigheid

  Vipera verbindt

  Afname soortenrijkdom

  In Europa zien we door o.a. ontginning, verbossing en bepaalde landbouwmethoden een forse afname van heide en hoogveen. Hierdoor hebben plant- en diersoorten als de adder, levendbarende hagedis, heideblauwtje en beenbreek het moeilijk. Meer weten over vlindersoorten, open de link.

  Vlinders in Nederland

  Verbinden heideterrein

  Om het leefgebied van dit soort bedreigde plant- en diersoorten uit te breiden, zijn hier in de afgelopen jaren via het project 'Vipera verbindt' verschillende heide- en hoogveenterreinen weer met elkaar verbonden.

  Herstel

  Inmiddels zien we bijzondere soorten als de adder (vipera), levendbarende hagedis en kamsalamander terugkomen. Ook verschillende plantensoorten als het heideblauwtje en klokjesgentiaan profiteren van de maatregelen.

  Vipera verbindt, lees meer
 • wandelknooppunt

  A22

 • wandelknooppunt

  A21

 • wandelknooppunt

  A17

 • wandelknooppunt

  A11

 • 10
  Bezienswaardigheid

  Rijksmonumenten in Balkbrug

  Rijksmonumenten in Balkbrug

  Boslaan 92 toont het laatste zogeheten Limiethuisje van kolonie Ommerschans, een Rijksmonument. Het werd bewoond door bewakers en hun gezinnen, die moesten voorkomen dat kolonisten konden ontsnappen. De Limiethuisjes stonden op strategische plekken (grens) in het 700 ha grote gebied.

  Geheugen van Hardenberg (link)

  Rijksmonument Boslaan/Ommerweg

  Aan de Boslaan 13-35 en Ommerweg 7-17 en 10-28 staan nog een aantal zogeheten 'dienstwoningen'. Deze zijn rond 1910 ontworpen door gevangenisarchitect Metzelaar voor medewerkers van rijksopvoedingsgesticht Veldzicht. Klik op de link voor al de Rijksmonumenten in Balkbrug.

  Rijksmonumenten in Balkbrug

  Dronkemanslaantje

  Deze naam stamt uit de periode van de Maatschappij van Weldadigheid. Langs deze afgelegen weg gingen dronken kolonisten, na bezoek aan het café, terug naar de kolonie. Ondanks koloniegeld, alleen te gebruiken in de Ommerschans, lukte het sommigen toch om elders aan geld te komen voor drank.

  Dronkenmanslaantje, lees meer
 • wandelknooppunt

  U44

 • horeca

  Rustpunt Thomashuis Balkbrug

  Bij de voormalige kerk, nu het 'Thomashuis Balkbrug', een Rustpunt (minihoreca met selfservice). OPEN wanneer het hek ook geopend is. Bij het kraampje (selfservice) kun je iets (warms) nuttigen (prijslijst aanwezig).

  Thomashuis Balkbrug - Rustpunt
 • wandelknooppunt

  U42

 • wandelknooppunt

  U40

 • 11
  Bezienswaardigheid

  Geschiedenis Ommerschans

  Geschiedenis Ommerschans

  Maar liefst drie cultuurhistorische tijdlagen brengen het (natuur) gebied 'De Ommerschans' als geschiedenis in beeld vanaf begin 17e eeuw tot heden. Na het openen van de linken, unieke verhalen....

  Ommerschans: Eerste tijdlaag

  'De Ommerschans' is rond 1625 gebouwd ter verdediging tegen de Spanjaarden en in de loop van de tijd uitgebreid met bastions en ravelijnen. Vanaf 1740 dient het terrein ook als munitieopslagplaats, 'Lands Magazijnen'. Eind 18e eeuw nam de militaire functie af, het terrein ligt er verlaten bij.

  Geschiedenis Ommerschans, link

  "Ze komen eraan!" Zo moet het in 1672 geklonken hebben op de schans van Ommen. In dat jaar viel de Munsterse bisschop Bernard van Galen, ook wel bekend als Bommen Berend, Overijssel binnen met een groot leger met 42.000 man voetvolk en 17.000 ruiters.

  Ommerschans: Tweede tijdlaag

  Ooit was hier de toegangspoort tot de onvrije kolonie Ommerschans (1818-1888). Hedendaags geïllustreerd op het punt waar een grote foto van 'De Ommerschans' staat. Beluister ook het verhaal Werelderfgoed 2018 of via de Verhalenpaal die op de parkeerplaats staat nabij de replica van het kanon.

  Video Werelderfgoed 2018

  Deze 'onvrije' kolonie was onderdeel van de Maatschappij van Weldadigheid, een maatschappelijk experiment bedacht door Johannes van den Bosch. Het gebouw, 100 x 100 vierkante meter in omtrek, bood plaats aan 1200 bedelaars.

  Ommerschans 2017: aanleg punt Ravelijn met Verhalenpaal.

  Ommerschans: Derde tijdlaag

  Eind 2007 is op initiatief van Staatsbosbeheer en de vereniging De Ommerschans het participatieproces ingezet. Deze samenwerking heeft geresulteerd in een visiedocument en werd opgesteld op 6 januari 2009. De derde tijdlaag: een balans om o.a. de cultuurhistorie en natuur te bewaren.

  Participatieproces Ommerschans Staatsbosbeheer Ommerschans Stepping stones over de schansgracht in Ommerschans (Ov).

  Gidswandeling door Ommerschans

  Bij het 'kanon' staat ook een verhalenpaal. Trap rustig op het pedaal om het verhaal over dé Ommerschans met haar roerige tijden te beluisteren. Klik op de link voor nog meer verhalenpalen in het Vechtdal / Reestdal. Ook is het mogelijk tot een gidswandeling door 'De Ommerschans'.

  Gidswandeling door Ommerschans

  Wandelnetwerk & Verhaalpalen

  In het jaar 2010 was in Gramsbergen de aftrap van het regionale wandelnetwerk in het Vechtdal, provincie Overijssel. Met de markeringen in het veld (pijl in verschillende kleuren en van keuzepunt naar keuzepunt) stel je je eigen route samen. In het najaar 2021 is het wandelnetwerk vernieuwd.

  Wandelnetwerk Vechtdal Verhalenpalen in het Vechtdal Reestdal: verhalen & pontjes
 • wandelknooppunt

  U41

 • 12
  Bezienswaardigheid

  Begraafplaats Ommerschans

  Historische begraafplaats

  De omheinde begraafplaats van bedelaarskolonie Ommerschans is in 1821 in gebruik genomen. Het voorste gedeelte is de laatste rustplaats van de ambtenaren van de kolonie, het achterste gedeelte was voor de kolonisten. De witte kruizen zijn geplaatst op de graven van overledenen van kliniek Veldzicht.

  Lees meer over Dodenakkers

  Informatiehut Ommerschans

  Op het fundament van het voormalige baarhuisje is een Informatiehut geplaatst door stichting participatieproject 'De Ommerschans' met een robuuste houten bank (voor de wandelaar(s).

 • wandelknooppunt

  U46

 • wandelknooppunt

  U47

 • 13
  Bezienswaardigheid

  Hoeve nr. 4 in Ommerschans

  Historie Hoeve Nr 4

  Dit is één van de 21 hoeves uit de voormalige kolonie Ommerschans. Na sluiting van de kolonie, werd de boerderij als zuivelhoeve in gebruik genomen voor jongens van rijksopvoedingsgesticht Veldzicht (1894-1930). Nu is het eigendom van familie Hiemstra. Zij runnen een biologisch melkveebedrijf.

  Plattegrond Ommerschans, circa 700 hectare groot (rond 1818) met limiethuisjes (rode blokjes) op strategische punten (bewaking)en circa 20 hoeve's (lichtbruine blokjes), waarvan er nu nog een aantal zijn, zoals deze hoeve Nr.4 aan Balkerweg 72. Bron: RAAP-Rapport 2216, 2010.

  Smederij Bart Hiemstra

  Pal naast de historische kolonieboerderij bevindt zich smederij Hiemstra. De jonge Bart Hiemstra is zeer gedreven om het oude smedenambacht in ere te houden. Locatie is niet te bezoeken.

  Lees meer over de smederij
 • 14
  Bezienswaardigheid

  Canadabos en houtwal

  De naam 'Canadabos'

  De naam 'Canadabos' was al ver voor de tweede wereldoorlog bekend. Men vermoedt dat de naam 'Canadabos' ontleend is aan de arbeiders die hier te werk werden gesteld. Gezien de lange weg naar dit ondoordringbare dennenbos, werd al gauw gezegd: ''t is net de weg naar Canada'. Maar wat is het?

  Lees snel verder ...

  Houtwal

  Een houtwal werd aangelegd om vee en wild te keren en als eigendomsgrens voor de boer. Zo'n houtwal wordt ook wel wildwal of eswal genoemd, of 'oude veedrift'; een zandweg die tussen dorpen en heidevelden of graslanden in lagere delen van een gebied liep, zoals 'Ommermoer'. Klik op deze link.

  Landschapsgeschiedenis kolonie Houtwal in Ommerschans, privépad fam. Hiemstra.

  Deze houtwal, een verbindingspad door Ommerschans, valt onder het privéterrein van de fam. Hiemstra. Het is een gemarkeerd pad (pijl: geel) van het regionale wandelnetwerk waarop wandelaars van harte welkom zijn.

  Leestekens van het landschap
 • wandelknooppunt

  U45

 • instructie

  Alternatief pad - vm gracht

  Bij het oranje bordje Vechtdal kun je naar links het alternatieve wandelpad volgen (oranje lijn). Staan de 'stapstenen' te ver onder water? Keer dan terug naar het brede zandpad. Vervolg het regionale wandelnetwerk (pijl: paars) richting keuzepunt A12.

 • 15
  Bezienswaardigheid

  Mysterie Ommerschans ontrafeld

  Mysterie Ommerschans ontrafeld

  Met het uitdiepen van grachten, herstel van het ravelijn, het plaatsen van verhaalpalen en 'stepping stones' in de gracht werd de rijke geschiedenis van de voormalige vesting de Ommerschans weer zichtbaar gemaakt. In de punt van het ravelijn is het verhaal te beluisteren.

 • 16
  Bezienswaardigheid

  Een ravelijn

  Oude ravelijn in ere hersteld

  In ere hersteld, de oude ravelijn uit de achttiende eeuw. Deze ravelijn, een driehoekig buitenwerk van de vesting, heeft een licht oplopend vlak waarachter de manschappen beschermd stonden opgesteld en is omgeven door een ravelijnsgracht. Trap op 't pedaal voor de geschiedenis 'Ommerschans'.

  Betekenis 'Ravelijn' (link)
 • wandelknooppunt

  U43

 • 17
  Bezienswaardigheid

  Oude Schansweg en Veldzicht

  Oude Schansweg

  Rond 1740 vond de uitbreiding plaats van de verdedigingsschans tot een van de grotere munitieopslagplaatsen van Nederland. De doorgaande route van het zuiden naar het noorden van Nederland liep om de schans heen. In 1832 was het (halfverharde) zandpad (wat nu Oude Schansweg is) de verbindingsweg.

  Beeldarchief vereniging De Ommerschans.

  Tuinen Veldzicht

  Het enige overblijfsel van de voormalige tuin van het Rijksopvoedingsgesticht Veldzicht is de hedendaagse lange rode stenen muur waar de fruitbomen langs werden geleid. Fruit was vroeger een luxe product, kwajongens uit de buurt klommen daarom soms over de muur om te jatten. Maar of het smaakte?

  Historie Veldzicht (link)
 • 18
  Bezienswaardigheid

  Koloniewijk en natuurbeheer

  Koloniewijk

  De naam herinnert aan de kolonie 'Ommerschans' van de 'Maatschappij van Weldadigheid'. Klik op de link om kennis te maken met alle zeven koloniën (Drenthe, Overijssel, België). De koloniewijk is nu een afwateringssloot.

  Historische gelaagdheid (link)

  Natuurbeheer landschap

  Landschap Overijssel beheert de kleinschalige bosjes en graslanden (op de kaart geel gemarkeerd) rond de monumentale korenmolen De Star. Een achtkantige stellingmolen. Via de grondwaterstand, kunnen we op een positieve manier invloed uitoefenen op de natuur.

  Streekeigen landbouw (link)

Groep Si-Es-An / Reestdal. Routebeheer Landschap Overijssel. Herziening route in 2023.

Tips voor op stap

Download de App

Landschap Overijssel heeft twee gratis routeapps met daarin de mooiste routes door natuur en landschap. De wandelapp heet 'wandelen in Overijssel' en voor fietsers is er 'fietsen in Overijssel'.

Steun natuur en landschap in Overijssel!

Dit kan al vanaf € 2,00 per maand!

Meld je aan