Regio

IJsseldelta

Ree tussen de kievitsbloemen, mark Zekhuis
Ree tussen de kievitsbloemen  Foto Mark Zekhuis

Kleurige Kievitsbloemen, roepende grutto’s, oude erven op hoge terpen, knoestige knotwilgen en prachtige hanzensteden langs IJssel en Zwartewater maken een bezoek aan deze regio zeer de moeite waard. Welkom in de IJsseldelta!

N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Ontdek de IJsseldelta

De monding van de IJssel is een prachtige zoetwaterdelta. In het verleden zocht deze ongetemde rivier zijn weg naar de Zuiderzee. In Nationaal Landschap de IJsseldelta vind je hoge terpen, bloemrijke uiterwaarden, historische hanzesteden en grote aantallen vogels, met name in de winter. Uniek in de IJsseldelta zijn in het voorjaar de grote aantallen zeldzame kievitsbloemen die bloeien in de uiterwaarden.

16_AnnemarieK_3992

Annemarie Kamerling, landschapsadviseur IJsseldelta:

"Ik houd enorm van elzensingels en wilgenstruweel en dat kom je veel tegen in deze regio. Het is grotendeels een open landschap, en toch heel afwisselend, veel agrarische gronden, natuur, maar ook stedelijke bebouwing en veel kleine dorpen. Heel leuk vind ik bijvoorbeeld dat ik vlakbij Zwolle, in Langenholte, ben betrokken bij een bloemenrandenproject met agrariërs van de gemeente. Hier heeft de buurt een aantal erven bijvriendelijk ingericht en gaan we samen kijken hoe we nog meer mensen in de buurt kunnen betrekken bij het landschap. Geweldig!"

Wandel- en fietstips

Neem eens een kijkje in de natuurterreinen van Landschap Overijssel in de IJsseldelta. Wandel eens een ommetje of fiets door het prachtige rivierenlandschap rondom Zwolle. Ook over het Kampereiland kun je heerlijk fietsen.

NWG de Horte Broeihoop ringslang

Steek je handen uit de mouwen voor de IJsseldelta

In de IJsseldelta zijn allerlei vrijwilligersgroepen actief. Je kunt ervoor kiezen om te helpen op onze eigen terreinen. Bijvoorbeeld als vrijwilliger landschapsbeheer of als monitor- of peilbuisvrijwilliger. Ook gastheren/vrouwen zijn van harte welkom! Daarnaast werken er ook veel groene vrijwilligers in aangesloten zelfstandige groepen, zoals hoogstambrigades en knotploegen. Zij lenen gereedschappen van Landschap Overijssel; wij voorzien ze van kennis en kunde waar nodig. Interesse?

Planten en dieren

De variatie in landschapstypen maakt de IJsseldelta een goed gebied voor veel verschillende soorten dieren en planten, hoewel de soortenrijkdom ook in de IJsseldelta onder druk staat.

Aardkundige waarden en erfgoed

joan Blau Mastenbroek

Polder Mastenbroek

In de IJsseldelta, tussen Zwolle, Kampen en Hasselt vind je de oude Polder Mastenbroek. Al in 1364 probeerde de bevolking land te winnen op het water en het moeras. Aan de terpen kun je nog zien dat de oude polder niet altijd droog bleef. Langs de oude, kronkelige Kamperzeedijk vind je het machtige stoomgemaal: d'Olde Mesiene uit 1856. Het gemaal stond de polderbewoners bij in hun strijd tegen het water van de Zuiderzee en de rivieren de IJssel en het Zwarte Water.

Nieuws uit de IJsseldelta

Witte Kievitsbloem
Witte kievitsbloem  Foto Annie Keizer
Roerdomp, Annie Keizer
Roerdomp  Foto Annie Keizer
steenuil, Annie Keizer
steenuil  Foto Annie Keizer
Zwolle, Zwartewater, Chantal Wachtmeester
Zwartewater, Zwolle  Foto Chantal Wachtmeester
soeslo, Zwolle, Bert-René Brinkman
Soeslo  Foto Bert-René Brinkman
Steun het Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!