Project

Onze buren uit de prehistorie

Manderheide, grafheuvel
Grafheuvel op de Manderheide  Foto Nico Kloek
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Vanuit onze missie om natuur en streekeigen landschap en geschiedenis van Overijssel te behouden, maken wij ons sterk voor het beschermen en zichtbaar maken van ons prehistorische landschap. Via het project ‘Onze buren uit de prehistorie’ onthullen wij het prehistorische landschap aan bewoners en bezoekers van Overijssel met als doel om een besef van waarde te creëren.

Ons prehistorische landschap is waardevol maar ook vaak fragiel. De archeologische sporen zitten vlak onder de oppervlakte en zijn veelal niet aangewezen als archeologisch rijksmonument. Daarmee zijn ze niet beschermd als het gaat om nieuwe bestemmingsplannen of (bouw) projecten.

Verborgen landschap

Ook zijn grote delen van het prehistorische landschap verborgen; verscholen tussen de bomen of onder de bodem. Soms zien we een tipje van de sluier, bijvoorbeeld in de vorm van een grafheuvel of raatakker. Daar kunnen we de prehistorische mens - vaak met moeite - visualiseren. Als een soort ‘buur’ die we nog niet goed kennen, maar die toch al zo’n 5.000 jaar naast ons woont. Binnen het project 'Onze buren uit de prehistorie' gaan we deze buur weer zichtbaar maken.

Vasser grafveld
Vasser grafveld  Foto Quinten Pellegrom
Vasserheide grafheuvel
Vasserheide grafheuvel  Foto Ruud Ploeg
Manderheide, grafheuvel
Grafheuvel op de Manderheide  Foto Nico Kloek
Vasser grafveld
Vasser grafveld  Foto Margot Schulte
Vrouw in prehistorische kleding
Vrouw in prehistorische kleding  Foto Clifton Buitink

Projectaanpak

Op basis van analyse van kaartmateriaal, bestaand onderzoek, vondstmateriaal in depots, veldonderzoek en expertinterviews brengen we het prehistorische landschap van Noordoost Twente in beeld. De focus ligt hierbij op de grafheuvel- en urnenveldcultuur van de late steentijd tot aan de vroege middeleeuwen (2.900 vChr - 800 nChr).

Stuwwal Ootmarsum

Als gebied is gekozen voor de stuwwal van Ootmarsum aan de Nederlandse kant, een plek waar nog veel overblijfselen uit de prehistorie zijn. Mogelijk wordt in een volgend project ook de Duitse kant van de stuwwal betrokken. Via tekeningen en fotoreportages krijgen onze prehistorische buren letterlijk een gezicht. Ook wordt een aantal routes ontwikkeld door het prehistorische landschap en kun je via vlogs en podcasts onze zoektocht volgen!

Grafheuvels in programma Buitenkans

In deze aflevering (14 nov '23) van het tv-programma 'Buitenkans' van RTV Oost neemt onze erfgoeddeskundige Martijn Horst je mee naar de grafheuvels op de Manderheide. Ook de vindplaats van de 'Man van Mander' komt langs; een lijksilhouet dat is gevonden in een van de grafheuvels. De Man van Mander leefde zo'n 4000 jaar geleden, in de Bronstijd. Of was het een vrouw?

Scherm­afbeelding 2023-11-24 om 12.58.24

Routes met prehistorie

In onze app 'wandelen in Overijssel' staan verschillende routes langs prehistorische landschapselementen in Noordoost Twente. Drie daarvan vind je via de links hieronder. De routes gaan langs grafheuvels, urnenvelden, raakakkers en hunebed. Begin volgend jaar voegen we nog een aantal nieuwe routes toe, met daarin ook het 'gezicht' van onze buren uit de prehistorie.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: Verhaal van Overijssel, Prins Bernard Cultuurfonds en de Nationale Postcode Loterij.

Steun natuur en landschap in Overijssel!

Dit kan al vanaf € 2,00 per maand!

Meld je aan