Planten

Steenanjer

steenanjer, mark zekhuis
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

De steenanjer wordt ook wel Zwolse anjer of Vechtdalanjer genoemd. De anjer is ook het symbool van het Vechtdal en vind je overal op borden en folders terug. Voor de echte plant moet je wat beter zoeken. Hoewel de kleur betoverend en fel is. Je vindt de steenanjer vooral nog in natuurgebieden langs rivier- en beekoevers en droge matig voedselarme graslanden.

Herkenning

De fel rozerode kleur met de vijf kroonblaadjes op ijle steeltjes maakt de steenanjer makkelijk herkenbaar als hij bloeit. In het hart zit een donkerder ring met daaromheen vaak witte stipjes. De steeltjes en blaadjes hebben een wat grijze waas over het groen. De steenanjer is als hij bloeit zo'n 20 tot 40 cm hoog.

Steenanjer
Steenanjer   Foto Mark Zekhuis
Steenanjer
Steenanjer  Foto Mark Zekhuis

Standplaats

De steenanjer is een zeldzame verschijning in Nederland geworden. In Overijssel komt hij langs de Overijsselse Vecht de Regge en de Dinkel nog wel in redelijke aantallen voor. Het is een plant die graag op de drogere gronden langs de rivieren en beken voorkomt.

Verspreiding

De plant verspreid zich via zaad, maar ontwikkelt ook niet bloeiende stengels en rozetten die op termijn hele plakkaten kunnen vormen. De steenanjer is vanwege de betoverende kleur ook een graag geziene plant in tuinen. De gekweekte vorm heeft vaak wat grijzer blad dan de wilde vorm.

Steun natuur en landschap in Overijssel!

Dit kan al vanaf € 2,00 per maand!

Meld je aan