Dieren

Otter

Otter
Otter   Foto Mark Zekhuis
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

De otter is ons grootste waterroofdier. Hij behoort tot de familie van marterachtigen en alleen als de kwaliteit van het zoetwater erg goed is, kan de otter overleven. Het dier was verdwenen in Nederland maar is sinds 2002 weer uitgezet.

Herkenning

Otters hebben een glanzende, fluweelachtige, dichte donkerbruine vacht met een licht gekleurde, zandkleurige, onderkant en soms met een licht gekleurd vlekkenpatroon op de kin en rond de lippen. Hij heeft een gestroomlijnd, lang lichaam met een sterke, spits toelopende, ronde staart. Hij heeft korte poten met zowel aan de voor- en achterpoten zwemvliezen tussen de tenen. De otter heeft een sterk ontwikkelde neus (1000 x sterker dan die van de mens), zeer gevoelige snorharen en stevige wenkbrauwen. Een grote mannetjesotter kan wel 1,5 meter lang worden (incl. staart). Otters zijn nachtdieren, het is dan ook bijzonder om overdag een otter te zien. Wanneer je overdag een otter ziet, is het meestal een ziek dier of is de otter verstoord door mensen of loslopende honden.

Leefgebied

De otter leeft in oeverzones met voldoende dekking en rust. Denk aan plassen, meren, rivieren, kanalen, beken en moerassen. De doorsnee van een territorium van een mannetje bedraagt gemiddeld zo'n 15 km en die van vrouwtjes 7. De territoria van de mannetjes overlappen vaak die van meerdere vrouwtjes. Overdag verblijft hij in een soort dagrustplaats op oevers met dichte oevervegetatie, bijvoorbeeld riet, dichte oeverbegroeiing of bosschages. De plek verschilt per dag. Net als andere marterachtigen, zoals bijvoorbeeld de wezel, heeft hij een opvallende manier om zijn omgeving te onderzoeken. Hij gaat op zijn achterpoten staan, helemaal rechtop. Dit noemen we 'kegelen'. Op dit moment komt de otter weer voor in Noordwest-Overijssel, Friesland, Gelderland en langs de Overijsselse Vecht.

Kegelende otter
Kegelende otter   Foto Han Bouwmeester
Otter
Otter  Foto Jacob van der Weele
Otter
Otter   Foto Mark Zekhuis
Otterstaart
Otterstaart   Foto Mark Zekhuis

Voedsel

De otter is een schuw dier en is meestal 's nachts actief, al kan je hem ook wel eens zonnebadend overdag tegenkomen. Het voornaamste voedsel van de otter is vis zoals baars, snoek, paling en karper. Bij het duiken naar vis kan hij wel 3-4 minuten onder water blijven. Zijn neus en oren sluiten automatisch onder water. Hij eet ook amfibieën, kleine watervogels, ratten, wormen en grotere insecten. In de winter vind hij zijn voedsel in stromend water of bij een wak. Als hij beschikt over helder water kan hij zijn prooi gewoon zien. Is dit niet het geval dan gebruikt hij zijn snorharen, waarmee hij de bewegingen van vissen kan voelen in het water. Per dag eet de otter ruim 1 tot 1,5 kilo voedsel waarvan zo'n 80-90% bestaat uit vis.

Otter
Otter   Foto Mark Zekhuis
Otter
Otter   Foto Mark Zekhuis
Otterspraint
Otterspraint   Foto Mark Zekhuis
Otter
Otter   Foto Mark Zekhuis

Voortplanting

Otters kunnen het hele jaar door jongen krijgen, dit is echter wel afhankelijk van de beschikbaarheid van voedsel. De meeste jongen worden in de lente en zomer geboren. Een ottervrouwtje heeft een draagtijd van 62 dagen en werpt gemiddeld 2 á 3 jongen. De jongen worden blind en zonder tanden geboren in een met gras of mos bedekt nest. Na 35 dagen openen ze hun ogen en worden ze ongeveer 16 weken gezoogd. Na ongeveer 3 maanden krijgen ze hun volwassen, waterdichte, vacht. Dat is het moment waarop hun moeder hen leert zwemmen.

otter, Jacob van der Weele

Stichting Otterstation Nederland

De Stichting Otterstation Nederland (SON) heeft decennia lang veel kunnen betekenen voor de otter in ons land. Zo ook voor Overijssel. De stichting heeft er zelfs voor gezorgd dat de otter weer kon terugkeren in Nederland Hun missie is om de natte natuur en het aquatische milieu te herstellen ter bevordering van de otter. Dit doen zij door het creëren van duurzame, natuurlijke en met elkaar verbonden natte landschappen, die de biodiversiteit bevorderen en de balans in het ecosysteem herstellen. Dankzij hun inzet en werkzaamheden kon de otter weer terugkeren in Nederland.

Otterprint

Spoorzoeken

Sporen van de otter zijn vooral te vinden op klei- en zandoevers. Hij heeft 5 tenen, waardoor je hem kan onderscheiden van de pootafdruk van een hond. Zijn zwemvliezen zijn veel slechter te zien, meestal alleen in sneeuw of zeer zachte ondergrond. Soms is een sleepspoor zichtbaar van de staart. Sporen van de otter bestaan ook uit ontlasting, zogenaamde otterspraint. In de uitwerpselen kan je makkelijk visschubben terugvinden. Bij besneeuwde oevers of modderige hellingen maken otters graag glijbanen, waarom is niet duidelijk. Misschien hebben ze gewoon pret met elkaar! Het zijn heel speelse dieren.

Steun het Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!