Nieuws

Uitgiftedagen Iedereen een Boom

DSC05048_STWL
Boomdeeldag Steenwijkerland 2022  Foto Landschap Overijssel
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Iedereen een boom. Dat is het idee achter de boomdeeldagen waarmee Provincie Overijssel samen met Landschap Overijssel inwoners stimuleert om een boom of struik te planten. Want dat is leuk voor jezelf én goed voor de natuur. Op 12 februari 2022 werden weer bomen en struiken uitgereikt aan nieuwe eigenaren in de gemeenten Hof van Twente, Hellendoorn en Steenwijkerland. Wij gingen 'even bomen' met drie nieuwe boombazen.

‘Voor de bloemen en de bijen’

Mischa Masthoff (39) uit Nijverdal
"We zagen in een huis-aan-huis krantje deze actie en hebben meteen gereageerd. Want onze tuin van een halve hectare bestaat nu nog vooral uit grasland. Dat is niet echt mooi, en we hebben bijen die ook graag veel verschillende bloeiende bomen en struiken hebben. Daar hebben we dus onze selectie op gebaseerd. En ook op wat er mooi uitziet. Mijn vrouw Esmaralde heeft een bloemenzaak in Almelo en dan is het natuurlijk ook leuk om eens een mooie tak kersenbloesem af te kunnen knippen. Zij wil haar bloemen sowieso graag van dichtbij halen, omdat dat duurzamer is. Dus behalve de bomen en struiken gaan we ook siergrassen en andere mooie ingrediënten voor haar winkel planten.

We zijn met een aanhanger en een bus gekomen, want we hebben 300 stuks besteld. Dat wordt deels gesubsidieerd, dus daar zijn we heel blij mee. Als je zo’n grote tuin hebt, is mooi aanplanten bijna niet te betalen als je alles bij een tuincentrum moet halen. Straks gaan we meteen planten, de freesmachine staat al klaar. We verheugen ons er al op hoe het er straks uit zal zien. En op het leven wat je in de tuin krijgt door al dat groen."

20220212_145652_Grobbe_eigenfoto
Boomdeeldag 2022 Hellendoorn  Foto Landschap Overijssel
DSC05016_Hel
Boomdeeldag Hellendoorn 2022  Foto Landschap Overijssel

‘Heel veel eetbaars’

Anita Leeftink (47) uit Markelo
"We hebben een stukje grond bij het huis waarvan we al langer dachten: wat doen we ermee? Ik had wel eens gelezen over een voedselbos en dat leek me heel leuk. Toen ik op Facebook deze actie zag, ben ik op de site gaan kijken. Daar stonden ook hazelaars op, voor de hazelnoten, en fruitbomen. Niet alles wat ik in mijn hoofd had, maar dat geeft helemaal niks, dat vullen we zelf wel aan. Met bosbessenstruikjes bijvoorbeeld. Voor de buitenrand hebben we wat knotwilgen besteld.

Ik heb het altijd leuk gevonden om eetbare dingen uit de natuur te plukken. En dat hebben we onze kinderen ook geleerd. Ik maak ook altijd rabarber in potten, daar zijn ze allemaal dol op. Onze tuin is niet zo netjes. Ik laat de natuur een beetje haar gang gaan. Daardoor word je soms verrast door een mooie zaailing op een bijzondere plek. En er is wat te rommelen voor de insecten en de vogels. We mogen 30 planten ophalen. Die zijn nu nog klein, dus dat hebben we er straks nog wel een keer in. We zetten ze meteen in de grond, zo’n klus is dat niet. Het duurt nog even natuurlijk, maar als die bomen groter zijn geven ze ook nog schaduw voor de twee kleine paardjes die in de wei lopen. Dat stuk ligt vol in de zon. Met de steeds hetere zomers is schaduw geen overbodige luxe."

‘Een mooie omgeving voor het gezin’

Dennis Wicherson (34) uit Tuk (bij Steenwijk)

"We wonen hier nu zes jaar, waarvan we vier jaar bezig zijn geweest met de verbouwing van onze boerderij. Er staan wel een paar bomen, maar die zijn al oud en hebben ook het eeuwige leven niet. Dus wilden we er wat bij. Dat staat mooi op het erf. Je moet ook wat verder in de toekomst kijken hè, we willen ook graag een mooie omgeving maken voor onze kinderen van 0, 2, 5 en 6 jaar. De oudsten vinden het ook leuk om straks te kijken hoe we ze planten.

Mijn vrouw en ik komen uit een meer bosrijke omgeving. Hier is het meer polderachtig, vlakker. Dan zie je ook minder vogels. We zouden het wel gezellig vinden als we door het extra groen straks meer vogels zien en horen fluiten. Voor het aanplanten van de haag heb ik ook advies gevraagd, want het is mooi als je daar ook vogels in krijgt. Daarom is de keuze op sleedoorn en meidoorn gevallen, daar komen vruchtjes aan en vogels kunnen er mooi in nestelen. In totaal halen we 540 haagplanten en 7 bomen op. Ik ben niet op en top een natuurmens, maar een mooi aangekleed erf kan ik wel waarderen. We zijn graag buiten met het gezin. Eerst was alle aandacht gericht op het huis, nu gaan we ons het erf ook meer eigen maken. In de eerste plaats als fijne plek voor ons en de kinderen. Maar als we door bomen en een haag te planten ook wat goeds doen voor de natuur is dat mooi meegenomen, toch?"

Ontdek via onderstaande link of jij mee kunt doen aan de actie Iedereen een Boom tijdens de Boomdeeldagen in de winter van 2022/2023.

Elke vierkante meter telt!

Help jij mee om ons landschap te beschermen? Alleen samen kunnen we het verschil maken.

Steun ons