Twente

Landgoed het Smalenbroek

Landgoed Smalenbroek
Foto Henny de Joode
52°11'09.7"N 6°53'19.0"E 52.186028, 6.888611

Ten zuiden van Enschede ligt het bosrijke landgoed Het Smalenbroek. Een landgoed van circa 85 hectare en gelegen op de flanken van de stuwwal Oldenzaal-Enschede. Een mooi natuurgebied met interessante flora en fauna en karakteristieke akkergebieden.

Geniet hier van de rust, het wuivende rogge en de geschiedenis. In het vroege voorjaar bloeit hier volop de bosanemoon. De rododendrons geven net iets later kleur aan het landgoed. Opvallend zijn de grote alleenstaande bomen in de weilanden en de meanderende Bruninksbeek en Broekheurnerbeek. Aansluitend aan dit landgoed vind je ’t Spik.

Smalenbroek
Smalenbroek  Foto Henny de Joode
Landgoed Smalenbroek met kwijnende beuk
kwijnende beuk  Foto Henny de Joode
Smalenbroek
Smalenbroek  Foto Henny de Joode
Smalenbroek
Smalenbroek  Foto Henny de Joode

Maatregelen tegen droogte

Het Smalenbroek ligt op keileem en lijdt sterk onder toenemende droogte in ons land. De bomen krijgen hun wortels niet door de keileemlaag die ongeveer op één meter diepte zitten. Ze halen hun vocht daarom uit de eerste meter zand en zijn hiermee erg kwetsbaar. Veel eiken en beuken in dit gebied sterven (of gaan sterven) door droogte. Met het programma Zoetwater voorziening Oost-Nederland (ZON) heeft Landschap Overijssel op deze plek verschillende sloten en een enkele beek ondieper gemaakt om het water beter vast te houden.

Zichtbare resultaten

Het ophogen van de bodem voorkomt dat de beek een drainerende werking heeft en het gebied als het ware leegzuigt. Het herstellen van het systeem van meer en langer water vasthouden over grotere oppervlaktes, heeft ervoor gezorgd dat het gebied zichtbaar natter is geworden. Plantensoorten zoals de bosanemoon, dotterbloem, waterviolier en de ijsvogelvlinder profiteren van deze verbeterde omstandigheden.

Boterbloemen
Veld met boterbloemen  Foto Mark Zekhuis
Bosanemoon
Bosanemoon  Foto Gonny Sleurink
Kleine ijsvogelvlinder
Kleine ijsvogelvlinder  Foto Jacob van der Weele
Klaproos

Help mee het Smalenbroek te beschermen

Word donateur

Ontdek landgoed Het Smalenbroek

Geniet van de rust tijdens een wandeling over landgoed het Smalenbroek. De afwisseling tussen een park, boerderij, vijver, bossen en statige lanen maakt een bezoek aan dit landgoed erg verrassend. Kies ook eens voor een rondje over het naastgelegen Landgoed Spik, deze is door de aanwezigheid van houtwallen en kleine weides ook zeker het bezoeken waard!

Eropuit

Steun het Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!