Landgoederen van Textiel

Landgoederen van Textiel; onderzoek
Landgoederen van Textiel; onderzoek  Foto Martijn Horst
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Bij Landschap Overijssel hebben we negen 'Landgoederen van Textiel' in beheer. Allemaal landgoederen die oorspronkelijk een Twentse textielfabrikant als eigenaar hadden en tussen 1880 en 1930 zijn aangelegd; de hoogtijperiode van de Twentse textielindustrie. Van de meeste landgoederen weten we wie de oorspronkelijke eigenaren waren en welke landschapsontwerpers ze inhuurden. Maar waarom ze tot welke ontwerpkeuzes kwamen, is niet altijd duidelijk.

Klimaatbestendige, aantrekkelijke landschapsparken

Omdat de landschapsparken op deze landgoederen in dezelfde periode zijn aangelegd, kennen ze nu dezelfde problemen. Oude lanen vervallen, solitaire bomen vallen (versneld) uit, de letterzetter brengt schade aan naaldbossen en beken vallen droog. Om de parken te behouden voor de generaties na ons, moeten we als Landschap Overijssel de komende jaren keuzes maken. Binnen het project 'Landgoederen van Textiel' is in 2022 een toekomstvisie en onderhoudsplan voor deze landgoederen ontwikkeld. Zo werken we toe naar klimaatbestendige, gelaagde en een aantrekkelijke landschapsparken.

Resultaten onderzoek

Ben je geïnteresseerd in het onderzoek naar onze Landgoederen van Textiel? Hieronder volg je Carin, Karin en Martijn tijdens de verschillende onderzoeksfasen en krijg je inzicht in de resultaten. Raak je geïnspireerd en wil je zelf aan de slag met historisch onderzoek? We helpen je graag op weg!

Publicatie 'Landgoederen van Textiel'

De publicatie 'Landgoederen van Textiel / aan de slag met de landgoederenzone rondom Enschede' (auteur Martijn Horst, 190 pagina's) combineert historische data over onze landgoederen met de uitkomsten van nieuw (veld)onderzoek. Op basis daarvan is voor elk landgoed een karakterschets en ‘gedachtegoedtekening’ ontwikkeld; een ontwerp in de geest van de oorspronkelijke landschapsontwerper, maar aangepast aan de huidige tijd. Daarnaast zijn waarderings- en vitaliteitskaarten gemaakt waarmee we niet alleen terug, maar juist ook vooruit blikken. De publicatie is in beperkte oplage uitgegeven en verkrijgbaar of te bestellen bij Boekhandel Broekhuis.

Steun het Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!