Molen Oude Hengel

Molen Oude Hengel
Molen Oude Hengel   Foto Margot Schulte
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

De Molen van Oude Hengel is een korenmolen in Ootmarsum. Aan het eind van de Molenstraat heeft vanaf de middeleeuwen de stadsmolen gestaan, welke in 1866 in handen van de familie Bökkers is gekomen. In 1866 is aan de Oldenzaalsestraat begonnen met de bouw van een houten achtkantige bovenkruier door Albertus Voorhuis uit Geesteren. Deze molen brandde in 1872 af en werd vervangen door een ronde stenen molen, die er nu nog steeds staat. Er werd ook een molenaarshuis en een gelagkamer gebouwd.

Geschiedenis

In 1911 verkocht zoon Jan Voorhuis de molen aan Herman Oude Hengel. De molen is daarna vier generaties in bezit geweest van de familie Oude Hengel. Daar komt de naam van de molen ook vandaan. Er werd een bakkerij, een houtzagerij en later nog een graansilo aan de gebouwen toegevoegd rondom de molen. De molen, bakkerij, winkel en silo raakten later buiten gebruik. In 1929 braken er twee wieken af en werd het bovenstuk gesloopt.

Molen Oude Hengel
Molen Oude Hengel   Foto Margot Schulte
Molen Oude Hengel
Molen Oude Hengel   Foto Margot Schulte
Molen Oude Hengel
Molen Oude Hengel   Foto Margot Schulte

Ontwikkelingen en restauraties

De houtzagerij werd in 2009 verplaatst naar Gildehaus in Duitsland, waarna het geheel van grond en gebouwen is verkocht aan projectontwikkelaar Lint Molenbeek. Er kwam een woonbestemming op de grond. Alle oude gebouwen, behalve de molen, werden gesloopt en er werd begonnen met de ontwikkeling van de woningen.

In 2011 startte de firma Groot Wesseldijk met een grote en ingrijpende restauratie. Zij herstelden het gevlucht, de kapbedekking, er kwam een geheel nieuwe staart en het binnenwerk werd maalvaardig gemaakt. De kap is zelfs ter plekke hersteld. De stelling en het metselwerk werden hersteld en er was veel aandacht voor de schaliënbedekking. Rond de molen bouwde men nieuwe woningen.

In 2017 draaide de molen voor het eerst weer en zijn er een aantal noodvoorzieningen aangebracht. In 2018 bleek de molen toch niet veilig voor molenaars en bezoek en is een half jaar gesloten geweest. Met een bedrag van rond de € 50.000 heeft de gemeente Dinkelland een aanzet gegeven tot de restauratie. Daarmee is in 2019 begonnen en in 2020 is de molen van buiten geheel geschilderd. De molen kan nu weer veilig draaien en bezoek ontvangen.

Op de zogenaamde 'baard' van de molen staat: 'Bij storm en wind is God mijn Vrind'

Eropuit in Twente

Hieronder vind je de activiteiten en routes in Twente. Regelmatig organiseren we leuke activiteiten voor jong en oud. In de routes nemen lokale vrijwillige routemakers je mee en geven ze boeiende informatie over de mooiste plekken in Twente.

Elke vierkante meter telt!

Help jij mee om ons landschap te beschermen? Alleen samen kunnen we het verschil maken.

Steun ons