Bezoekerscentrum

Koetshuis Hof Espelo

Koetshuis Hof Espelo
Koetshuis Hof Espelo  Foto Ben Vulkers
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

In het voormalige koetshuis op Landgoed Hof Espelo is ons bezoekerscentrum gevestigd. Op deze fijne plek ben je iedere maandag, dinsdag en zondag welkom voor een kop koffie en thee en het inwinnen van informatie over de natuur, het landschap, activiteiten en wandelroutes. Het Koetshuis is tevens het vertrekpunt van vele excursies en natuur gerelateerde kinderactiviteiten. Kinderen kunnen zich uitstekend vermaken in speelbos ’t Klauterwoud, waar ze spelenderwijs het bos leren kennen.

Volop vermaak

In 't Klauterwoud worden kinderen uitgedaagd om te klimmen, met takken te sjouwen en natuurlijke speeltoestellen te verkennen. Verspreid over het Klauterwoud staan picknicktafels zodat je in alle rust kan neerstrijken. Aangrenzend ligt een kabouterpad. Regelmatig organiseren we hier activiteiten voor jong en oud! Het Koetshuis is buiten de reguliere openingstijden beschikbaar voor kinderfeestjes, vergaderingen, partijen en andere bijeenkomsten.

Dagbesteding, een win-win situatie

Al sinds 2003 maakt dagbesteding Aveleijn gebruik van het Koetshuis. De cliënten, mensen met een beperking, ontvangen bezoekers met koffie en thee, bakken cake, maken producten van hout en ruimen zwerfafval op in de omgeving. Ze komen hier tot rust en voelen zich nuttig. Dankzij de aanwezigheid van Aveleijn heeft het Koetshuis ruimere openingstijden, wat weer fijn is voor bezoekers. Op donderdag is het Koetshuis het domein van Zorgend Landschap, een groep mensen met beginnende dementie die onder begeleiding licht werk verrichten in de natuur. Zij onderhouden het het nieuw aangelegde voedselbos.

Koetshuis Hof Espelo
Koetshuis Hof Espelo  Foto Ben Vulkers
Koetshuis Hof Espelo
Koetshuis Hof Espelo  Foto Ben Vulkers
Koetshuis Hof Espelo
Koetshuis Hof Espelo  Foto Ben Vulkers
“Het is bijzonder wat de natuur met mensen doet. Mensen leven hier echt op.”
Annie Koster, gastvrouw

In ons magazine Natuurlijk Overijssel van maart 2023, is uitgebreid aandacht besteed aan het Koetshuis. Lees het artikel via onderstaande knop.

Hof Espelo, Clifton Buitink

Help mee Hof Espelo te beschermen

Lees meer
kabouterpad Hof Espelo

Volop vermaak voor kinderen

In het bos van Hof Espelo staan verschillende kabouters langs de paden. Als je de kabouters volgt, levert dit een mooie boswandeling op! Kinderen leren onderweg allerlei leuke weetjes over de natuur. De wandeling start vanaf het Koetshuis en eindigt bij het speelbos ‘het Klauterwoud’, waar kinderen van alles kunnen ontdekken en vooral heerlijk kunnen spelen.

waterkant kinderen op onderzoek

Vier je kinderfeestje op Hof Espelo!

Landschap Overijssel organiseert samen met jou kinderfeestjes voor de leeftijd van 4 t/m 12 jaar. Alle activiteiten zijn gericht op het beleven van de natuur. De feestjes worden zoveel mogelijk buiten gehouden: het bos in, de hei op of op tocht langs de velden! Slecht weer bestaat niet. Zelf leuke ideeën voor een activiteit? Ook dat is mogelijk! Bel met de contactpersoon Jenny 06- 44 45 04 09 of stel je vraag per mail.

Ontdek Landgoed Hof Espelo

De veelzijdigheid van het Twentse landschap zie je hier: houtwallen, bronnetjes, kleine beekjes, pittoreske doorkijkjes en natuurlijk bijzondere en zeldzame dieren en planten. In de herfst is een bezoek een aanrader vanwege de vele soorten paddenstoelen. Vele wandel en fietstochten starten vanaf Hof Espelo. Wil je meer lezen over het natuurgebied Hof Espelo en de Wildernis? Klik dan hier

Huismus

Ben jij een vogelkenner?

Bij het Koetshuis hangt een wand vol met verschillende soorten nestkastjes. Elke vogel heeft andere wensen als het gaat om het maken van een nest en er zijn veel verschillende soorten nestkasten. Maar welke kast hoort nu welke vogel? Wij bedachten een leuke quiz, bekijk hem op de speciale pagina. daar staan ook allerlei handige tips voor het ophangen van nestkastjes.

Voedselbos Hof Espelo

Publiek en educatief voedselbos

In 2021 is er een openbaar en educatief voedselbos aangeplant. Water vasthouden en voedselproductie zijn erg belangrijk en het voedselbos heeft daar een belangrijke functie in. Het voedselbos is straks hopelijk een zelfvoorzienende, groene oase waaruit je jaarrond kunt eten. Het bos heeft vier lagen met kleine en grote struiken en bomen, met veel fruit, noten en kastanjes. Vrijwilligers hebben op deze plek geholpen met de aanplant. De aanleg van het voedselbos wordt mede mogelijk gemaakt door het bedrijf Slimstock en het Hedwig Carolina Fonds.

Koetshuis Hof Espelo

Vrijwilligers voor Koetshuis Hof Espelo gezocht

We zijn op zoek naar vrijwillige gastheren/vrouwen, gidsen en vrijwilligers voor ons kinderactiviteiten team. Iets voor jou? Neem contact met ons op!

Eropuit in Hof Espelo

Hieronder vind je de activiteiten en routes in Twente. Regelmatig organiseren we leuke activiteiten voor jong en oud. In de routes nemen lokale vrijwillige routemakers je mee en geven ze boeiende informatie over de mooiste plekken in Twente.

Steun het Natuurfonds!

Maak Overijssel groener en gezonder. Al vanaf €7,50 bescherm jij één vierkante meter natuur.

Help mee!