Vrijwilligerswerk

Veelgestelde vragen

natuurwerkdag Reestdal, Nico Kloek

Heb je vragen over vrijwilligerswerk? Kijk dan eerst hieronder.

N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Vragen over jouw eigen kwaliteiten

 • Er bestaan weinig leeftijdsbeperkingen voor groen vrijwilligerswerk. Je kan aan de slag blijven zolang je zelf vindt dat je bekwaam en fit bent. Er zijn werkzaamheden die als lichter worden ervaren, waaraan je tot op hoge leeftijd mee kan doen. Ken wel je eigen beperkingen en geef die door aan de coördinator van jouw groep.

  Kinderen tot 12 jaar mogen meedoen, maar vallen onder de directe verantwoordelijkheid van de ouders of de begeleiders. Natuurlijk werken kinderen alleen met handgereedschap.

 • Landschap Overijssel heeft vrijwilligersfuncties waarin je veel kennis en kunde in kunt stoppen. Er zijn functies met veel verantwoordelijkheid, zoals "mentor" en "coördinator bezoekerscentrum", en functies met minder verantwoordelijkheid. Altijd proberen we met ons opleidingsprogramma aan te sluiten bij jouw ervaringen. En natuurlijk is er altijd wat nieuws te leren...

 • Vrijwilligerswerk is er voor iedereen. Bij veel vrijwilligersklussen zijn er activiteiten die zwaar zijn, en klussen die lichter zijn. Je kan dus altijd wat doen. Ook zijn er soms mogelijkheden bij een van onze projecten "zorg voor het landschap", waar aangepaste werkzaamheden worden verricht.

  Neem contact op met ons Team VRW

Overige vragen over jouw kwaliteiten?

Contact

Vragen over ondersteuning

 • Iedere groep die in zijn eigen omgeving natuur en landschap willen (helpen) beheren, kan bij Landschap Overijssel gereedschap lenen. Op DEZE PAGINA vind je daarover meer informatie.

 • Iedere vrijwilliger kan kiezen uit een breed palet aan cursussen, workshops en opleidingen. Meer informatie hierover vind je op de cursuspagina.

 • Als vrijwilliger met een vrijwilligersovereenkomst met Landschap Overijssel ben je altijd verzekerd.

  Als vrijwilliger actief bij een lokale vrijwilligersgroep ben je automatisch meeverzekerd met de gemeentelijke vrijwilligersverzekering. Kijk HIER voor meer informatie

 • Voor de wet is het niet interessant of de medewerkers wel of niet uitbetaald krijgen. Je bent als werkgever (en dus ook als coördinator van een werkgroep) verplicht om goed voor je werknemers te zorgen. Het antwoord is dus JA. Voor meer informatie kan je naar onze pagina over arbo en veiligheid

Overige vragen over ondersteuning?

Contact

Vragen, advies of opmerkingen

 • Vrijwilligers werken over het algemeen in groepen die in hun eigen omgeving aan de slag gaan in natuur en landschap. Hoogstambrigades en sommige knotgroepen werken regelmatig bij particulieren op het erf of in de directe omgeving daarvan. Maar een zelfstandige groep bepaalt zijn eigen agenda. Wij kunnen niet op rechtstreeks op een dergelijk verzoek ingaan. Wel kunnen we het verzoek voorleggen aan de desbetreffende groep. Zij nemen dan contact op.

 • Via de oranje knop hiernaast kom je op een pagina met een contactformulier. Klik naast 'donateurschap' op het pijltje en kies een van de onderwerpen.

Overige opmerkingen?

Contact

Aan de slag?

 • We bieden de mogelijkheid aan om als vrijwilliger actief te worden als "hersteller", "verteller", "teller", of als "beller". Kijk HIER voor meer informatie.

 • De Natuurwerkdag is een landelijke werkdag waarop iedereen kan kennismaken met vrijwilligerswerk bij een groep in de buurt. deze dag is altijd op de eerste zaterdag van de maand november. Klik HIER voor meer informatie

 • Er zijn veel mogelijkheden om met bedrijf of vriendengroep aan de slag te gaan. Wij kunnen een passende klus verzinnen. Hier zijn kosten aan verbonden. Neem contact op met Team Vrijwilligerswerk als je hier meer over wilt weten.

 • Op Groenbezig, het platform voor groen vrijwilligerswerk in Overijssel, staan de meeste groepen vermeld. Omdat Groenbezig een platform in opbouw is, kan het zijn dat de groep bij jou in de buurt er niet op staat. Neem daarom bij twijfel altijd contact op met ons team VRW

Meer weten over dit onderwerp?

Contact