Vrijwilligerswerk

Gereedschapsuitleen

Gereedschapsdepot De Horte
Foto Bert René Brinkman

Iedere groene vrijwilligersgroep in Overijssel kan gebruik maken van het gereedschap uit één van de depots van Landschap Overijssel. Je kan dan met goed en veilig gereedschap aan de slag.

N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Iedereen weet het: werken met goed en scherp gereedschap is het halve werk. Hoe fijn is het dan dat er een team van vrijwilligers klaar staat om het door jou gewenste gereedschap te onderhouden en klaar te zetten. En dat gereedschap is door aangesloten groepen kosteloos te lenen.

Om te beginnen

Welke gereedschap heb je nodig voor jouw klus? Soms heb je geen idee. Op deze pagina een overzicht van diverse klussen: van wilgen knotten, fruitbomen snoeien, bomen aanplanten, heide onderhoud, poelen schonen tot het maken van insectenhotels en vogelkastjes.. Kies je klus en ontvang een suggestie voor gereedschap. Lees verder via onderstaande foto.

Je wilt graag dat een activiteit veilig verloopt. Een goede start doet dan veel. Er zijn hulpmiddelen ontwikkeld om een activiteit of werkdag goed voor te bereiden. Via onderstaande foto kan je deze hulpmiddelen inzien en gebruiken.

heggenleggen_hiep

Hoe werkt het uitleensysteem?

Om van het uitleensysteem gebruik te kunnen maken, willen we graag de contactgegevens van de groep weten. Heb je die nog niet doorgegeven? Meld je groep dan eerst aan met de donkergroene knop links bovenaan deze pagina. Lees vervolgens onderstaande teksten zorgvuldig door. Dan kan het niet misgaan. Alvast veel plezier met het gereedschap

Heb je al wel inloggegevens, klik dan direct op onderstaande groene knop. Door het gereedschap te lenen ga je akkoord met de uitleveringsvoorwaarden. Je kan deze bekijken via de knop 'voorwaarden voor uitleen'.

Hulp nodig?

Volg dan de instructies hieronder.

 • Klik op bovenstaande groene knop
 • Voer je inlognaam in. Jouw inlognaam is het emailadres dat bij ons bekend is. Let op: hoofdlettergevoelig...!
 • Voer je wachtwoord in.
 • Klik op het blok met naam van de groep, waarvoor je de aanvraag wilt doen en klik vervolgens op [Nieuwe aanvraag]
 • Je kunt de gegevens over de werkdag en de werklocatie invoeren en het gereedschap reserveren.
 • Een [?] onthult extra informatie over het artikel

Zodra je het formulier hebt ingevuld en verzonden, krijg jij (en eventueel de andere contactpersonen van de groep) een bericht met daarin je bestelling. Wij reageren zo snel mogelijk met goedkeuring of aanvullende vragen.

 • NB: Doe je vaker eenzelfde bestelling? Dan kun je een passende oude aanvraag openen en deze kopiëren naar een nieuwe aanvraag. Je hoeft dan alleen de werkdatum en andere data aan te passen; check dan nog wel of je het juiste gereedschap aanvraagt en pas dat desgewenst aan.
 • Je krijgt een bericht als het gereedschap is klaargezet met indien nodig aanvullende informatie
 • We verwachten dat je de werkzaamheden goed voorbereidt en uitvoert volgens de richtlijnen voor veilig werken.
Gereedschapsdepot De Horte
Foto Bert René Brinkman
snoeischaar
foto onderhoudsmateriaal voor gereedschap
Foto Erik de Kruif

Voor het eerst gereedschap aanvragen?

Ben je nog niet bij Landschap Overijssel aangemeld als groep, meld je groep dan eerst aan via de link in het kader links bovenaan.
Is het je eerste keer dat je gereedschap aanvraagt? Test eerst of jouw emailadres in ons systeem zit volgens onderstaande stappen:

 • Wil je weten of je emailadres bij ons al bekend is? Of ben je je wachtwoord vergeten? Of wil je voor de eerste keer gereedschap bestellen?
 • Klik op [wachtwoord vergeten]. Je krijgt een e-mail met een link om een nieuw wachtwoord aan te maken.
 • Als je een nieuw wachtwoord hebt aangemaakt kun je opnieuw inloggen via de oranje knop. Vervolg met bovengenoemde regels.

Kom je nu (nog) niet in het systeem? Neem contact op met Marja van Harten of Erik de Kruif via 0529-401731

“Goed gereedschap is het halve werk, zegt het spreekwoord. En het ís goed gereedschap!”
Adrie van der Mee, Landgoed den Berg
Ab Decker depotbeheerder

Met goed gereedschap aan de slag

De gereedschapsdepots worden beheerd door onze vrijwillige depotbeheerders. Zij doen iedere week erg hun best om het gereedschap goed te onderhouden, scherp te maken en voor uitleen klaar te zetten. Klopt er desondanks iets niet, laat het ons dan weten. We zullen onze uiterste best doen om het in orde te maken.

Op Groenbezig staat een artikel hoe onmisbaar goed gereedschap is.
Meer weten over het gereedschapsdepot op Erve Peeze? Bekijk dan op Groenbezig dit filmpje.
De depots zijn mede tot stand gekomen door de steun van de Provincie Overijssel. Nationale Postcodeloterij en het Ars Donandi Slijper fonds. Wil jij ook bijdragen aan gereedschap voor vrijwilligers? Klik dan op de groene knop.

Heggenleggen met hiep

Altijd fijn als de depotbeheerders de boel weer goed scherp hebben gekregen

vluchtelingenwerk zagen

Het gereedschap wordt goed gebruikt

Het materiaal dat we uitlenen kan worden gebruikt voor een grote diversiteit aan klussen. Van wilgen knotten, fruitbomen snoeien, bomen aanplanten, heide onderhoud, poelen schonen tot het maken van insectenhotels en vogelkastjes.